July 2008

Twins Second Basemen Through the Years…

Hi Twins fans. 

I thought we would continue with the Twins Quiz concept and I was thinking about testing your knowledge on the Twins and secondbase. Let’s see how much you remember about past and present second-sackers.
 
We will post the answers later this week.
 
1.  The Twins opened the season in early April in 1961 at Yankee Stadium. Who was the Twins starting secondbaseman in that game? Hint: He later was one of the Twins Managers.
 
2.  Everyone pretty much knows that Hall of Famer Rodney Carew started more games at second base for the Twins. As a matter of fact he was the starter at second 9 different years. But do you know who was second in ranking for Opening Day starts at second? 
 
3.  Over the years the Twins have had just one secondbaseman picked as number one in the June Free Agent Draft. Name him? Hint:  He was a star at LSU.  *Note:  When Chuck Knoblauch was drafted number one in 1989 he was drafted as a shortstop.
 
4.  Let’s play Who Am I. A) I was once a quarterback at Purdue University.   B) I started at secondbase for the Twins for four straight seasons.  C) I was traded after the l966 season to the Washington Senators.  Who am I?
 
5.  This former Twins secondbaseman holds the record for the best fielding percentage in a season. This player made just three errors in 120 games, and handled 575 chances, ending up with a .995 fielding percentage. Who is this player?
 
6.  In all the Twins, in their history, have turned a grand total of 11 triple plays and seven secondbaseman have been involved in 7 of the triple plays. See if you can name at least four of the “second-sackers?”
 
and 7.  In 1988 the Twins made one of their most celebrated trades. They dealt a very popular player, Tom Brunansky, for a second baseman.  This player turned out to be a complete “dud.” He lasted just one season with the Twins and then in 1989 he was traded away to the Philadelphia Phillies.  In the one season with the Twins he played in just 86 games and hit.263.  Who was this player? 
 
Put your Twins thinking cap on fans, and see if you can come up with the correct answers.  We will post the answers later on this week.
 

All-Star Trivia Questions & Answers

Last week before the All-Star game (and what a game it was!) we presented a few Twins-related All-Star questions… And, below you will see those questions along with the answers!

How did you do??

 
1.  Name the Minnesota Twin who has started the most times in an All Star Game?
 
Answer:  Rod Carew.  Rodney was selected to 13 All Star games as a Twins and started in 12 of those 13 games.
 
2.  There have been three pitchers over the years who have started an AL All Star Game.  Name them?
 
Answer:  Dean Chance started the 1967 game, Frank Viola was the starter in the 1988 game, and Jack Morris drew the starting assignment in the 1991 game.
 
3.  Over the years the Twins have had 7 catchers named to the AL All Star team.  See if you can name 5 of the 7?
 
Answer:  Joe Mauer, Earl Battey, Tim Laudner, Dave Engle, AJ Pierzynski, John Roseboro, and Butch Wynegar. 
  
4.  In 2006, Torii Hunter made a great catch to take away a home run from a National League starter.  Who was that hitter.
 
Answer:  Barry Bonds
 
5.  Harmon Killebrew was an 11 time AL All Star.  But for some reason he started just a handful of game.  How many games did he start?
 
Answer:  Just four games in 1964, 67, 68, and 1970
 
6.  The Minnesota Twins have hosted two AL All Star games.  What were the years?
 
Answer:  1965 at Metropolitan Stadium, and 1985 at the Metrodome.
 
7.  Just two Minnesota Twins have hit home runs in All Star commpetition.  Who were the two?
 
Answer:  Harmon Killebrew hit three All Star home runs, and Kirby Puckett hit one.
 
8.  In the 1999 All Star game this Twins player caught the final out and he still has the ball to prove it.  Who was that player? 
 
Answer:  Ron Coomer.  He was playing first base. 
 
9.  Over the years the Twins have had one winning All Star pitcher and one losing All Star pitcher.  Name the winning pitcher and the losing pitcher? 
 
Answer:  Bert Blyleven was the losing pitcher in the 1973 game, and Frankie Viola was the winning pitcher in the 1988 game.
 
10.  Just once a Minnesota Twin was named the MVP of the All Star game.  Name that player and the year he won the award?
 
Answer:  Kirby Puckett, 1993 at Balimore’s Camden Yards.

Twins All-Star Trivia

Hi Twins Fans, 
 
The All Star Game (at Yankee Stadium) is just around the corner and the Twins will have three representatives. Joe Mauer will be the starting catcher, and Justin Morneau will be a reserve infielder. And Joe Nathan hopefully will get a chance to pitch as one of the closers. I thought I would give you a Twins All Star Quiz to see how much you remember about past Twins All Stars. Give yourself an All Star box seat if you answer all correctly.
 
1.  Name the Minnesota Twin who has started the most times in an All Star Game?
 
2.  There have been three pitchers over the years who have started an AL All Star Game. Name them?

3.  Over the years the Twins have had 7 catchers named to the AL All Star team. See if you can name 5 of the 7?
 
4.  In 2006, Torii Hunter made a great catch to take away a home run from a National League starter. Who was that hitter.
 
5.  Harmon Killebrew was an 11 time AL All Star.  But for some reason he started just a handful of game. How many games did he start?
 
6.  The Minnesota Twins have hosted two AL All Star games. What were the years?
 
7.  Just two Minnesota Twins have hit home runs in All Star competition. Who were the two?
 
8.  In the 1999 All Star game this Twins player caught the final out and he still has the ball to prove it. Who was that player? 
 
9.  Over the years the Twins have had one winning All Star pitcher and one losing All Star pitcher. Name the winning pitcher and the losing pitcher? 

10.  Just once a Minnesota Twin was named the MVP of the All Star game. Name that player and the year he won the award?

 

We will post the answers to the questions in a few days!